Kindje op komst en huisdieren

Er wordt vaak de vraag gesteld of huisdieren wel kunnen blijven na de komst van een baby. Wees gerust want je huisdier hoeft het huis niet uit als de baby er is. Je moet natuurlijk wel een aantal maatregelen en voorbereidingen treffen als er een baby op komst is. Dit ook om de komst van de baby begrijpelijk te maken voor je huisdier, want er komt wel een nieuw gezinslid bij die het huis op zijn kop zet. In dit artikel lees je alles over de twee meest voorkomende huisdieren (hond en kat) en de toekomstige baby.

Kijk uit met een kat tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent en je hebt een kat, moet je uitkijken voor de ziekte toxoplasmose die verspreid wordt via een parasiet in de uitwerpselen van een kat. Als je zwanger bent moet je iemand anders de kattenbak laten verschonen om de kans op besmetting te verminderen. De ziekte toxoplasmose kan namelijk gevaarlijk zijn voor de baby. Als je voor de zwangerschap de ziekte al eens hebt gehad is er echter geen gevaar.

Bereid je huisdieren voor

Als er een baby op komst is, betekent dit naast veranderingen in jullie leven ook veranderingen in het leven van je hond of kat. Je huisdier kreeg altijd de volle aandacht en nu moet hij die ineens delen. Zorg er voor dat je huisdier de komst van de baby niet gaat ervaren als iets negatiefs en voer de veranderingen dan ook al in vóór de komst van de baby.

Bouw bijvoorbeeld de aandacht voor je huisdier wat af en laat de hond niet altijd meer op je schoot zitten. Zet alvast wat babyspullen in de kamer zodat je hond aan deze spullen kan wennen voordat de kleine er is.

De baby is er

Het is moeilijk te voorspellen hoe je huisdier reageert op je pasgeboren kindje, het blijven namelijk dieren. Sommige huisdieren zijn erg nieuwsgierig terwijl andere huisdieren het niet erg interessant lijken te vinden.

Wat belangrijk is om te onthouden is dat je niets gaat forceren. Dwing je huisdier niet om naar je baby te kijken of er aan te ruiken maar laat hem zelf komen en elkaar ontdekken. Verlies nooit je baby en huisdier uit het oog. Een baby kan spontaan bewegen of ineens beginnen met huilen of krijsen, je huisdier kan hier zo van schrikken dat hij onvoorspelbaar reageert. Om je huisdier te laten wennen aan je baby kun je gebruik maken van geur. Geef je huisdier een dekentje of kleertjes van je baby waar de geur van je kindje aan zit en laat hem hier aan ruiken. Op deze manier kan je huisdier wennen aan de geur van je kindje.

Geef verder positieve aandacht aan je huisdieren, ook wanneer je bezig bent met je baby. Zo voelen je huisdieren zich niet achtergesteld en gaat hij de baby niet als een bedreiging zien.

people follow

Inschrijven nieuwsbrief

Jouw verhaal hier?

Heb jij ook een leuk verhaal over je kind en wil je dit graag delen? Neem dan contact met ons via op info@babykinder-blog.nl en lees binnenkort jouw verhaal terug op Babykinder-Blog.nl!

Jouw mening

Welk kraamcadeau vind jij leuk om te krijgen?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...